Centennial Mall Renovation

Centennial Mall Renovation

Centennial Mall provides a vista of the Nebraska State Capitol through Downtown Lincoln and visually connects the Capitol with the University of Nebraska-Lincoln. As designed in 1967, the mall consisted of seven downtown blocks, some open to vehicular traffic, and some closed, with fountains, green spaces, sculptures and walkways.

The Clark Enersen Partners led work on a master plan and design renovations to revitalize the mall, increasing its accessibility, balancing motorist and pedestrian transportation, incorporating sustainable features, and creating a design that conveys the identity of the state. To promote more active public use, the redesigned mall includes improved community spaces through the creation of plaza and green spaces, water features, public seating, and improved lighting. Corridors of large trees will frame the mall and line the side streets to better integrate the mall into downtown. Silva cells were used to increase soil volume and support the large tree canopy and to capture storm water.
 
To make the mall more pedestrian friendly and to improve walk-ability, the streets were narrowed through the use of curb bump-outs at the intersections. A creative new design for the public storm sewer curb inlets was implemented to place the vault structure of the inlets in the street in lieu of under the sidewalks to preserve space for landscaping. Public art and paving details were designed to help to tell the story of Nebraska. In response to a grant received for storm water management, the project includes permeable pavers, water conserving nozzles on all water features and other water quality enhancement features. 
 
The design concept celebrates the State’s past, present, and future by creating three zones: Civic, near the government halls, honoring “We the People” and “Our Home Nebraska”; Community, reflecting “Nebraskan’s Mosaic”; and a Campus Zone celebrating “Sparking the Good Life: Imaginations to Innovation.” A Reflection Plaza at the north end provides a view of the Capitol and an opportunity to look back on the history of the mall.