Cross the Line Church

Cross the Line Church

Cross the Line Church – a new, rapidly growing, vibrant community and faith-based organization – had been renting a former supermarket, turned roller skating rink, medical clinic, then reception hall, for their weekend services and Christian education. Having recently purchased the facility, Cross the Line hired us to engage in helping manage the phased design and construction of renovating most of the 30,000+ existing square feet of space. Consisting initially of four phases, the congregation engaged the Solomon Foundation and stepped forward in faith during master planning to help reduce the overall facility design to just two phases.
 
Phase one consisted of the renovation of 9,000 square feet for daycare and educational spaces. In addition, 5,000 square feet of an open concept “front porch” space helps the church become a seven-day-a-week space for fellowship through flexible casual and planned events. The front porch contains varied interior and exterior seating, a coffee shop, an interior soft play area for little ones, meeting space, and an open concept space for church administration to use in lieu of offices. The front porch also functions as the church lobby. The exterior facade was also refreshed with new finishes, signage, and landscaping. An exterior play area complements the daycare and weekend services.
 
Phase two consisted of creating a multipurpose worship space with seating for 700 with modern sound/lighting/production support and an immersive baptismal font. In order to create this kind of a space, the existing building’s columns were moved and scissor trusses were added to span the distance needed to create additional floor space for a large gathering as well as function better for community use in the form of a sports court for basketball and volleyball. Additionally, four large educational classrooms, a workout garage, and storage space were created to round out the flexibility of the facility.