Hastings Public Library Renovation and Addition

Hastings Public Library Renovation and Addition

The newly renovated Hastings Public Library updated the existing 29,000-square-foot library, while adding 2,500 square feet of additional space. The floor plan was re-configured to help the library meet 21st century standards for technology and programming, improve energy efficiency, and meet all life safety requirements.

The lower level was remodeled to accommodate 2,900 square feet of flexible makerspace, as well as space for the archive collection. A new open stair has been included to promote visual and physical connectivity between first and second floors. The relocation of the main entrance from the north side of the building to the southwest corner eliminates the need for steps, improves thermal performance, and provides a dynamic new face for the library. The project provides new, larger, and more dynamic areas for children and young adults; a new 150-person sub-dividable community room with warming kitchen; and an outdoor patio adjacent to the popular library area. It also reallocates space to maximize staff efficiency and improve patron wayfinding.