West Haymarket Arena Redevelopment District Streetscape

West Haymarket Arena Redevelopment District Streetscape

The redeveloped area consisted primarily of vacated railyard, which was transformed with a new network of streets, pedestrian ways, parking structures and mixed-use development. We developed a comprehensive streetscape plan to provide a cohesive look and feel throughout the district, from its streets and sidewalks to its green spaces and plazas. The streetscape was integrated with the surrounding architecture, both of the Historic Haymarket, and the new mixed-use development, to supplement the character and authenticity of the place while also providing and exciting and entertaining atmosphere. We also designed active public spaces in the area for outdoor exhibits and festivals.

Canopy Street, which features the canopy that provided shelter for the historic district’s train station, provides a strong north-south circulation spine that links all of the retail spaces, parking, and the new Pinnacle Bank Arena, and provides “mini-destinations” along its length, from N Street up to R Street, and beyond into the festival space north of the arena. The design provides both energy and excitement, and also bridges the transition from the Historic Haymarket to the new West Haymarket District. An area midway along Canopy Street can serve as a small event space. Our design included lighting, benches, plantings, and decorative pavements.